Olsson & Lugns skatteskola för företagsamma människor Nr 1

Det är nog inte många som hoppar jämfota av glädje och känner fjärilar i magen när man pratar om skatt. Som tur är finns det sådana personer här hos oss på Olsson & Lugn. Även för dig som inte får fjärilar i magen kan det ändå vara en skön känsla att känna att man förstår lite av hur allt hänger ihop och därmed kunna göra lite smartare val i ditt företag och hänga med lite bättre vid en bokslutsgenomgång med din redovisningskonsult.

Ju mer du kan om skattesystemet desto lättare är det också att få till en bra skatteplanering och strategi.

När det gäller skatt så handlar ju egentligen allt om att ta fram rätt underlag så att skatten kan beräknas på rätt sätt. Dvs. att veta vad som ska ingå i skatteberäkningen och när.

I denna artikelserie finns en hel del siffror angivna och det är viktigt att tänka på att skattesatser m.m. hela tiden förändras. Därför ska du läsa med inställningen att du ska lära dig mer om systemet och inte lägga de enskilda beloppen eller procenten på minnet.

Det vi kommer titta på är vad som händer i din privata deklaration och där ingår ju lön, resultat från enskilda firmor, handelsbolag, ränteintäkter m.m. Det som inte behandlas i denna artikelserie är hur resultat från aktiebolag skattas då vi endast tittar på fysiska personers möjligheter till skatteoptimering.

Tre inkomstslag

I Sverige finns tre olika inkomstslag där intäkter och kostnader redovisas och skattas för. Dessa är inkomstslaget tjänst, inkomstslaget kapital och inkomstslaget näringsverksamhet. Det är viktigt att en inkomst tas upp i rätt inkomstslag för att den ska beskattas på rätt sätt. I detta nummer ska vi titta närmare på inkomstslaget tjänst.

Inkomstslaget tjänst

Den vanligaste intäkten som ska tas upp i inkomstslaget tjänst är lön från anställning. Om du har ett aktiebolag och tar ut lön så räknas det som en vanlig anställning och din bruttolön ska alltså tas upp här. Hit hör också pensionsutbetalningar, ersättning från A-kassa, sjukersättningar, utbetalning av livförsäkringar och kostnadsersättningar om man har familjehemsplacerade barn hos sig. Skulle du ha tagit ut mer utdelning ur ditt aktiebolag än vad du har sparad utdelning så skattas den överskjutande delen i tjänst. Bedriver du en hobbyverksamhet ska resultatet av denna tas upp här.

Det finns en uppsjö av olika kostnadsersättningar och intäkter som ska tas upp i tjänst av privatpersoner. Här kan nämnas t.ex. assistansersättning, ersättning för uppdrag som god man, flyttningsersättning från arbetsgivare i vissa fall samt vissa tävlingsvinster ska tas upp. Detta är inte en komplett lista utan kolla Skatteverkets hemsida för mer information

sam-williams-BKBQ6sdW9Fk-unsplash.jpg

Avdrag som får göras här är resor till och från arbetet (obs! dessa regler kommer troligen inom kort att förändras), dubbel bosättning och mobiltelefon, dator och internet i vissa fall. Generellt kan man säga att avdrag medges för sådana utgifter som härrör sig till tjänsteinkomsten om dessa inte tas av arbetsgivaren. När det gäller t.ex. internet så kan avdrag medges med högst 50% förutsatt att det för den anställde inte går att utföra sitt arbete utan internet och att det helt saknas möjlighet att utföra arbetet hos din arbetsgivare. Även på avdragssidan är listan lång på vad man får och inte får dra av. Det finns ett bra avdragslexikon för privatpersoner på Skatteverkets hemsida där du kan läsa vidare om detta.

Här tittar man sedan på vilka intäkter som finns och minskar med de avdrag som går att göra. Detta utgör sedan underlag för skatteberäkningen. Hur mycket skatt det blir beror bl.a. på var man bor och hur gammal man är.

För att ta ett enkelt exempel kan vi förutsätta att en person under 65 år har en bruttolön på 100 000 kr för inkomståret 2019. Det finns inga avdrag som kan göras och det finns inga övriga intäkter. Från denna bruttolön dras först ett grundavdrag. Det är ett avdrag som alla som varit bosatta i Sverige hela året får utnyttja till fullo. Detta behöver inte ansökas om utan sker helt automatiskt. I vårt exempel blir grundavdraget 30 500 kr. På summan som blir kvar (69 500 kr) betalas sedan kommunal inkomstskatt. Denna varierar beroende på i vilken kommun du bor, men ligger runt 30-33 %. I vårt exempel har vi räknat med en kommunal inkomstskatt på 32,74 %.  På dessa 36 500 kr beräknas sedan begravningsavgift på 0,253%. För de som är medlemmar i Svenska kyrkan eller annat registrerat trossamfund dras även en skatt för detta. För de som är medlemmar i Svenska Kyrkan är den för närvarande 1,355 %.

Skulle inkomsten vara mer än 490 700 kr så blir det även statlig skatt med 20 % på det som är över 490 700 kr. Skulle inkomsten vara över 689 300 kr skulle den överskjutande delen där beskattas med ytterligare 5 %, den så kallade värnskatten. Från 1 januari 2020 är värnskatten slopad och därmed finns bara den första skiktgränsen kvar. I vårt exempel är inkomsten så pass liten att det inte blir någon ytterligare statlig skatt.

steve-johnson-0sPFjdcRhko-unsplash.jpg

På hela bruttolönen (100 000 kr) ska en allmän pensionsavgift på 7 % betalas. Den används för att finansiera den allmänna pensionen och blir då i vårt exempel 7 000 kr.

Nytt för i år är att public-service avgiften betalas på våra inkomstdeklarationer och inte som tidigare att vi fick fakturor hem. I vårt exempel blir den 1 % av den beskattningsbara förvärvsinkomsten alltså 695 kr (69500 kr*1%). Det finns ett tak så man betalar aldrig mer än 1 347 kr per år, men upp till det är det alltså 1 % av den beskattningsbara inkomsten.

Detta var alla skatter i vårt exempel, men sedan finns det för närvarande 10 olika skattereduktioner att ta hänsyn till. De är följande:

1.       Skattereduktion för fastighetsavgift för pensionärer

2.       Skattereduktion för sjöinkomst

3.       Skattereduktion för allmän pensionsavgift

4.       Jobbskatteavdrag

5.       Skattereduktion för fackföreningsavgift

6.       Skattereduktion för sjuk- och aktivitetsersättning

7.       Skattereduktion för underskott av kapital

8.       Rot- och rutavdrag

9.       Skattereduktion för gåvor

10.   Skattereduktion för förnybar el

De två som är aktuella i vårt exempel och just nu när vi kollar på inkomst av tjänst är nummer 3 Skattereduktion för allmän pensionsavgift och nummer 4 Jobbskatteavdraget.

Vi räknade ju ut att den allmänna pensionsavgiften blev 7 000 kr och här får vi alltså en skattereduktion på hela beloppet så vi behöver inte betala någon allmän pensionsavgift. När det gäller skattereduktioner så kan de ju bara utnyttjas om det finns någon skatt att dra av emot och de kan heller inte sparas till ett senare år. Det betyder att om vi skulle ha en väldigt låg inkomst så hela går bort i grundavdrag så finns det ju ingen skatt att dra mot och då kan man heller inte utnyttja skattereduktionen och därmed måste man betala pensionsavgiften.

Jobbskatteavdraget är ett avdrag som du får på dina arbetsinkomster och som beräknas automatiskt av Skatteverket. Avdraget kan aldrig bli större än kommunalskatten.

I vårt exempel får vi alltså skattereduktion för allmän pensionsavgift med 7 000 kr samt ett jobbskatteavdrag med 10 298 kr.

Om vi antar att vi är medlemmar i Svenska Kyrkan blir alltså den slutliga skatten 14 267 kr. Denna summa jämförs sedan med den skatten som är avdragen under året på din lön och då blir det antingen restskatt och du får betala in mellanskillnaden eller så blir det skatteåterbäring och du får tillbaka det som betalats in för mycket.

Exempel 1.PNG

Rotavdrag och Rutavdrag

I inkomstslaget tjänst hamnar ju som nämnts ovan även skattereduktion för RUT och ROT arbeten. Vad innebär då det? Jo, när du t.ex. tar hjälp med städning hemma så får du skattereduktion med halva kostnaden för arbetet. I de flesta fall är detta redan reglerat när det är dags att göra sin deklaration. Under året när du får fakturor från städfirman så har de redan dragit bort hälften av kostnaden och du betalar bara hälften. Andra hälften begär städfirman in från Skatteverket.

Viktigt att veta är att denna skattereduktion räknas av sist i din skatteberäkning så skulle det vara så att du har för lite skatt att dra av reduktionen mot så kan du bli återbetalningsskyldig för RUT/ROT avdraget.

Exempel 2.PNG

Eva har under året fått RUT avdrag på fakturor för städtjänster med sammanlagt 48 000 kr. Hon har en kommunal inkomstskatt på sin lön med 71 600 kr och en fastighetsavgift på 6400 kr. Alltså har hon en sammanlagd skatt på 78 000 kr.

På dessa 78 000 kr får hon skattereduktion för allmän pensionsavgift med 18 200 kr, jobbskatteavdrag med 14 200 kr och sedan har hon även ett underskott av kapital (detta går vi igenom i ett senare nummer av skatteskolan) på 16 600 kr. Alltså kan hon göra avdrag med 49 000 kr. Det betyder att hon har 29 000 kr kvar att göra skattereduktion på. I vårt exempel har hon fått RUT avdrag med 48 000 kr. Alltså kommer hon behöva betala tillbaka 19 000 kr av sitt RUT avdrag.

henry-co-3coKbdfnAFg-unsplash.jpg

SGI och PGI- vad är det?

När vi är inne på inkomstslaget tjänst så känns det adekvat att även beröra SGI som står för Sjukpenninggrundande inkomst och PGI som står för Pensionsgrundande inkomst.

Din SGI talar om hur mycket ersättning du får när du t.ex. blir sjuk, är föräldraledig eller vabbar.

SGI fastställs av Försäkringskassan och är 97 % av din årsinkomst. Dock finns det ett tak som är max 10 prisbasbelopp när det gäller föräldrapenning och max 8 prisbasbelopp när det gäller sjukpenning. Detta betyder att har du en inkomst över 465 000 kr (10*46 500 kr) under 2019 så höjs inte din SGI mer.

Skatteverket fastställer varje år din PGI utifrån uppgifterna i din deklaration. Den påverkar din framtida pension och är således en viktig parameter. Det finns även här en övre gräns för hur hög din PGI kan bli per år. Denna är något krångligare att räkna ut. Man säger att taket är 7,5 inkomstbasbelopp, men eftersom PGI räknas ut efter avdrag för den allmänna pensionsavgiften så blir den i praktiken 8,07 inkomstbasbelopp. Sedan görs ett avdrag för den allmänna pensionsavgiften (7 % som du kanske kommer ihåg) och det är endast 93 % som utgör pensionsgrundande inkomst. Taket för 2019 blir alltså 519 708kr (64 400*8,07).

Då har vi kikat på hur det fungerar med inkomstslaget tjänst. Nästa gång tittar vi närmare på inkomstslaget näringsverksamhet. Tycker du att detta känns krångligt så är du inte ensam och det är därför du har din redovisningskonsult till hjälp, men förhoppningsvis har du snappat upp något som kan vara till nytta i din skatteplanering.