Olsson & Lugns skatteskola för företagsamma människor nr 4
Denna gång ska vi stanna upp och fördjupa oss i fastigheter. Vi ska titta på både hur man hanterar inkomster från fastigheter, men även hur man hanterar en vinst eller förlust vid försäljning av en fastighet.
Näringsbostad eller privatbostad
När det gäller fastigheter så behöver man först och främst hålla reda på om det är en privatbostad eller en näringsbostad. Detta är viktigt för att veta hur intäkter och kostnader ska hanteras. Har du en privatbostad så ska intäkter och kostnader samt vinst eller förlust vid försäljning tas upp i inkomstslaget kapital. Har du däremot en näringsbostad så ska intäkter och kostnader tas upp i inkomstslaget näringsverksamhet, medan vinst eller förlust vid försäljning ska tas upp i inkomstslaget kapital.
Hur vet du då om det är en privatbostad eller näringsbostad? Inkomstskattelagen utgår ifrån vad som är en privatbostad och dit räknas småhus som till övervägande del används eller är avsedd att användas av ägaren eller närstående för boende. Vissa småhus innehåller två lika stora lägenheter och enligt förarbetena då så räcker det med att ägaren bor på minst 40 % av ytan för att det ska räknas som en privatbostad.
Det finns alltså tre kriterier för att en fastighet ska räknas som privatbostadsfastighet:
1. Bostaden ska inrymmas i ett småhus
2. Ägaren ska vara fysisk person
3. Bostaden ska användas för eget boende i viss omfattning
Här finns ett relativt ovanligt, men viktigt undantag. Om det på en lantbruksfastighet finns ett småhus som är mer än 400 kvadratmeter stort med byggår före 1930 så kan ägaren välja att använda sig av den så kallade slottsregeln och därmed anses huset vara en näringsbostad.
De fastigheter som inte ryms inom de tre kriterier ovan är följaktligen att betrakta som näringsbostäder.
Beskattning av näringsbostäder
När du kategoriserat din fastighet så är det dags att titta på skillnaden mellan näringsbostad och privatbostad och vi börjar med att titta på näringsbostäder.
När du som person hyr ut en näringsbostad så tar du upp hyresinkomsten i din näringsverksamhet och kostnaderna dras av i näringsverksamheten. Resultatet från din näringsbostad skattas alltså i inkomstslaget näringsverksamhet. Tänk på att du inte får lyfta moms på kostnader eller lägga på moms på hyran om du hyr ut till privatpersoner.
En ägare av en näringsbostad redovisar i allmänhet följande poster i sin näringsverksamhet:
Intäkter: Hyror
Förmånsvärdet av egen bostad
(om du själv bor i en del av näringsbostaden)
Kostnader: Driftkostnader
Fastighetsskatt/fastighetsavgift
Räntekostnader/bankkostnader
Reparation/underhåll
Avskrivningar
När du säljer din näringsbostad så kan det kännas lite ologiskt, men då beskattas vinsten i inkomstslaget kapital. Detta beror på att skattesatsen där är 30 % och syftet är att åstadkomma neutralitet, att samma typ av skattesubjekt ska få ungefär lika skattebelastning på kapitalvinster.
Det man behöver tänka på vid en försäljning är att de avskrivningar som gjorts under åren i näringsverksamheten på fastigheten måste återläggas och blir då ett plusresultat i inkomstslaget näringsverksamhet.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………
Ett exempel får illustrera (källa Skatterätt En introduktion Gyland m.fl.):
Pia köpte sin näringsfastighet för 1 000 000kr. Under innehavstiden har fastigheten skrivits av med 200 000kr. Pia säljer fastigheten för 2 000 000kr.
I inkomstslaget kapital redovisas kapitalvinsten = 2 000 000 – 1 000 000 = 1 000 000 kr.
I inkomstslaget näringsverksamhet återförs tidigare medgivna avdrag för värdeminskning, dvs. 200 000 kr. Denna summa ökar således näringsverksamhetens resultat.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………….
När det gäller vinsten eller förlusten som redovisas i inkomstslaget kapital så kvoteras resultatet som tas upp där. Som tidigare nämnts i nr 3 av skattekolan är skatten alltid 30 % i kapital så det är viktigt att veta hur stor del av vinst och förlust som ska tas upp.
Blir det vinst på försäljningen så är det 90 % som tas upp till beskattning. Enligt exemplet ovan med en vinst på 1 000 000 kr är det alltså 900 000 kr som tas upp och beskattas med 30 %. Skatten blir alltså 270 000 kr. Det är därför man ofta pratar om att skatten på försäljning av näringsbostäder är 27 %, men i själva verket är det alltså 90 % som beskattas till 30 % och slutsumman blir ju då 27 % på hela vinsten.
Blir det förlust på försäljningen så är det 63 % som får tas upp i inkomstslaget kapital.
Beskattning av privatbostäder
Du som äger en privatbostad har i normalfallet inget att redovisa. Undantaget är om du hyr ut din privatbostad. Då beskattas du för detta i inkomstslaget kapital, men här finns det en gräns som kanske är bekant för dig som läst våra tidigare nummer av Skatteskolan. Får du intäkter på din privatbostad som inte övergår 50 000 kr så behöver du inte redovisa något resultat.
Så här räknas beskattningsunderlaget fram:
Hyra – schablonavdrag på 40 000 kr – 20 % av hyresintäkten = Beskattningsunderlag
Exempel:
Hyra 72 000 kr
Schablonavdrag -40 000 kr
20 % av hyran -14 400 kr
Summa 17 600 kr
Skatt: 5 280 kr
Tänk på att schablonavdraget aldrig får överstiga hyran. Summan får alltså aldrig bli minus.
Vi gör samma exempel med 50 000 kr så du är med på varför gränsen går just där.
Hyra 50 000 kr
Schablonavdrag -40 000 kr
20 % av hyran -10 000 kr
Summa 0 kr
Skatt: 0 kr
Nedan följer en uppställning på hur resultatet av försäljningen räknas fram, dock finns inte utrymme här att gå in på de olika parametrarna djupare utan vi siktar på att få en övergripande förståelse.
Försäljningsintäkten – Omkostnadsbeloppet = Kapitalvinst/kapitalförlust
Försäljningsintäkten = Ersättningen för fastigheten – försäljningsomkostnader
Omkostnadsbeloppet = Köpeskilling + förbättringsutgifter + förbättrande reparationer – ev. uppskovsbelopp
Blir det kapitalvinst så tas 22/30 delar upp till beskattning vilket betyder att den effektiva skatten vid försäljning av privatbostad är 22 %.
Exempel:
Kapitalvinst 1 000 000 kr
22/30 delar: ca 733 333 kr
Skatt: 220 000 kr (733 333 kr * 30 %)
Blir det förlust vid försäljningen så är det 50 % som får tas upp.
Avslutningsvis
Nu har vi gått igenom området fastigheter och skillnaden mellan privatbostad och näringsbostad. Just fastighetsområdet är ganska stort och komplext så tar gärna hjälp med detta av en expert om du är osäker.
I nästa nummer av Olsson & Lugns Skatteskola för företagsamma människor som också är den sista delen i serien så kommer vi dra lite slutsatser av det vi lärt oss och ta lite praktiska exempel. Gå igenom lite tips och trix vid skatteplanering samt behandla vanliga tankevurpor som är lätta att göra när man fastställer en strategi för skatteoptimeringen.