Good to Great
Vi vill tipsa om en mycket intressant bok som har några år på nacken. Good to Great av Jim Collins. Boken handlar om hur du tar ett bra företag och förvandlar till ett mästerföretag. Man får svar på frågor som ”Vad är det som skiljer ett bra företag mot ett mästerligt företag?” och ”Hur kan ett vanligt företag gå från att vara bra till att bli bäst?”
Det bästa med den här boken är att den inte innehåller något tyckande utan allt baserar sig på totalt 15 000 timmars forskning.
Här följer viktiga insikter som vi tagit med oss från boken.
Det krävs en speciell typ av ledarskap för att få ett mästarföretag. Boken kallar det ledarskap på nivå 5. Dessa ledare är kanske inte den typen av ledare som man spontant tror att de driver extremt framgångsrika företag. De är självutplånande, tysta, reserverade, till och med blyga. De präglas av en personlig ödmjukhet blandat med professionell viljestyrka. Det viktigaste är företaget, inte ledaren som person.
Först är det viktigt vilka som ska arbeta i företaget. När man har rätt personer på plats så börjar man fundera på vad man ska göra. Med rätt personer menas att det är lika viktigt att få rätt personer att stiga på bussen som att få fel personer att stiga av samt att placera de personer som ska vara med på rätt platser. Alltså först VEM sedan VAD.
Man behöver möta den bistra verkligheten utan att för den skull förlora hoppet. Man får aldrig sluta tro på att man kan och kommer segra i slutänden, oavsett hur svårt det är, och ska samtidigt vara så disciplinerad att man ser den bistra sanningen i vitögat, oavsett hur den ser ut.
Företaget behöver ha rätt kärnverksamhet. Med rätt menas att följande tre kriterier är uppfyllda:
1. Företaget kan bli bäst i världen på det
2, Det utgör kärnan i företagets affärsmodell. Dvs. det genererar resultat och kassaflöde
3. Företaget brinner för detta
Man behöver ha en kultur som är präglad av disciplin. Med disciplinerade människor behövs ingen hierarki. Med disciplinerat tänkande behövs ingen byråkrati och med disciplinerad handling behövs inte överdrivna kontrollsystem.
Mästarföretagen använder alla teknik som accelerator. De använder aldrig teknik som det främsta medlet för att initiera en förändring, men de är pionjärer när det gäller att använda omsorgsfullt utvald teknik.
De bästa företagen gör inga dramatiska, omvälvande förändringar utan tar många små steg mot rätt mål. De är ihärdiga och arbetar envist på åt samma håll, men det finns ingen utmärkande händelse som förändrade företaget från att vara bra till att bli bäst.
Nu har ni fått en kort sammanfattning av vad vi tagit med oss från boken och känns det intressant så låna den gärna på ett bibliotek i närheten.