Personal- en tillgång eller belastning?
Det är ett naturligt steg för de flesta företag allteftersom de växer att anställa personal. Det är en stor omställning från att vara ensam i sitt företag och rodda allt själv till att leda andra, se till att alla har att göra och att resultatet av deras arbete motsvarar det du vill med ditt företag. Det är också en fantastisk känsla att bli ett team och att få ta del av fler idéer och kunna hjälpas åt och dela på arbetsbördan, men det krävs mycket av dig som arbetsgivare och i denna artikel tänker jag skicka med lite tips på hur du kan få din personal att blomstra och göra sitt bästa.
Var noga vid rekrytering
Allt börjar med rätt rekrytering. Ta dig tid att träffa många sökanden och ställ alla frågor du behöver för att ringa in vad det är för person du har framför dig. Tänk igenom vad som är viktigt på ditt företag. Vilken kompetens saknas? Vad har du och ditt företag för värderingar och vilka krav ställer du på dina anställda? Fråga också vad de sökande har för förväntningar på dig som chef och på företaget. När det gäller rekrytering vill jag även höja ett varningens finger för att bara anställa personer som är som du själv. Det är väldigt lätt att man som arbetsgivare fastnar för de personerna som är som en själv, men ska man få den bästa gruppen av människor på arbetsplatsen som blir ett bra och effektivt team så behövs alla olika personligheter. Titta hellre på att värderingarna matchar med företagets. Sen är den tråkiga sanningen att alla du anställer kommer någon gång att sluta och det är bra psykologiskt att ställa in sig på det. Det kan också hjälpa dig att hålla balansen mellan att alla ska trivas och utvecklas på din arbetsplats, men de ska också passa in och anpassa sig till hur du vill ha det på ditt företag.
Introduktion
Introduktionen är en förhållandevis svår bit att få till på ett bra sätt. Om du har flera anställda så kan det vara bra att utse en mentor för den nyanställda. Någon som tar lite extra ansvar att lära upp den nyanställde och visa hur ni gör på er arbetsplats.
En personalhandbok eller liknande är också bra även om du inte har så många anställda. Det är alltid skönt för den nyanställde att ha nedskrivna rutiner att titta i om osäkerhet uppstår.
Tänk på och budgetera med att en nyanställning tar mycket tid och kostar pengar. Även om den du anställt kan själva yrket sen tidigare så tar det alltid lite tid att komma in i rutinerna på en ny arbetsplats.
Under anställningen
Min rekommendation är att sätta av tid för personalhantering. Tänk på att det tar tid för dig som arbetsgivare och chef varje dag att leda personal. Ta dig tid på morgonen att hälsa på alla, kolla läget och försök se hur din personal mår. Lyssna på vad de säger och även vad de inte säger. Detta glöms lätt bort i vardagens stress, men är väl värt mödan om man lägger lite tid på det.
Sen tror jag att det är bra med struktur kring personalhanteringen. Jag brukar ha minst två medarbetarsamtal per år med all personal oavsett hur många anställda företaget har. Här fångar man upp de lite mer strukturerade frågorna som vilka mål medarbetaren har, i vilken riktning de vill utvecklas, hur de trivs. Detta är också ett tillfälle att ge feedback till medarbetaren och även ett bra tillfälle för medarbetaren att ge feedback till dig som chef.
Lagar och regler
När man är arbetsgivare finns ganska mycket lagar och regler att förhålla sig till. Vad gäller t.ex. arbetsmiljö så finns det en viktig gräns vid tio anställda som är bra att känna till. Har du fler än tio anställda måste du skriftligen dokumentera det systematiska arbetsmiljöarbetet.
Sen finns ju ett gäng lagar som man behöver förhålla sig till såsom Lagen om anställningsskydd, medbestämmandelagen och semesterlagen m.fl. Utöver detta så kan det ju vara så att man på sitt företag är knuten till ett kollektivavtal t.ex. Det finns inte utrymme för mig att gå in mer detaljerat här på vad som gäller, men som arbetsgivare är det bra att ta hjälp. Dels kan vi på Olsson & Lugn hjälpa till med HR- biten. Vi kan hjälpa dig att rekrytera, genomföra personalmöten och medarbetarsamtal och upprätta ett systematiskt arbetsmiljöarbete. Sen finns det ju även arbetsgivarorganisationer där du som arbetsgivare kan få hjälp och stöttning.
Lycka till med det viktigaste i ditt företag-personalen!
Vänligen Maria Lugn