Olsson & Lugn

View Original

Hur gör de bästa?

I mer än tio år har jag jobbat med massor av företag och företagare och jag har lagt mycket tid på att fundera över varför det går bra för vissa och inte fullt lika bra för andra. Vad är det som skiljer dom åt? Ett företag består ju av många olika delar som inverkar på hur företaget går, men likväl så finns det alltid i alla branscher företag som går bättre än andra och som går bra även när det för de flesta i branschen går dåligt.
I den här artikeln tänkte jag dela med mig av vilka slutsatser jag dragit och vilka ingredienser som jag tror behövs för ett lönsamt företag.


Olika branscher

Det går inte att komma ifrån att olika branscher är olika svåra att få lönsamhet i. Vissa branscher går alltid bra och vissa svänger väldigt mycket efter hur konjunkturen ser ut. Men jag tror ju ändå att man ska hålla sig till det man är bra på och är intresserad av.
Det går att tjäna pengar i alla branscher, det är bara olika svårt.

Det egna kapitalet spelar roll

En sak som kan ha betydelse för hur framgångsrikt företaget blir är hur kapitalstark man är som ägare. Har man tillgång till mycket pengar så blir starten lättare. Därmed inte sagt att det inte går att få ett företag lönsamt utan ett stort startkapital. Har du ett tjänsteföretag så behövs ju i princip inga pengar för att komma igång, dock blir man ju väldigt känslig för om resultatet svajar och det kan fort gå utför. Har du ett företag som kräver investeringar i t.ex. fastigheter så krävs ju mer kapital och ju mer kapital man har själv desto mindre beroende blir man av banker och liknande.

Tips på vägen

Nu har vi gått igenom lite yttre faktorer som påverkar, men till syvende och sist så hänger utfallet mycket på dig som företagare. Vilken slags person du är och hur du väljer att arbeta. Här kommer några tips och iakttagelser som jag gjort genom åren.

Ta långsiktiga beslut som även är ok på kort sikt. Många duktiga företagare har en större bild och tar beslut efter vad som är bra på lång sikt. Det är viktigt att inte bara tänka på kort sikt, vad som räddar resultatet denna månad eller detta år utan tänk vad som är bra för företaget om 10 år.

Tänk att varje möte, varje människa kan leda till ett lönsammare företag. Ta dig tid att se alla, lyssna på alla och var positiv i mötet med människor. Ta dig också tid att åka på olika träffar, utbildningar och tillställningar. Det är viktigt att få mycket input, inspiration och nya kontakter för att företaget inte ska stagnera utan hela tiden utvecklas.

Håll dig till det som är roligt och som du är bra på. Våga också säga nej till affärer och kapa bort verksamhetsgrenar som inte går bra. Lägg mycket tid på ditt företag. Att vara företagare är en speciell livsstil och det går inte att komma ifrån. Det krävs mycket tid och engagemang, men se till att även få tid för återhämtning annars finns risken att det som är så roligt att jobba med till slut blir tråkigt om man aldrig hinner vila från det.

Ha koll på siffrorna. När nya affärsmöjligheter framträder så krävs en bra mix av magkänsla och kalkylering. Strunta aldrig i att räkna på saker utan ta dig den tiden. Har du gjort din läxa där så vet du också dina ramar när du t.ex. ska förhandla om pris. Jobba bara med människor som känns bra i magen. Gör inte affärer med folk som ger dig onda aningar. Det är alltid dom som du sedan förlorar pengar och energi på.

Gör det du är bra på och låt andra göra resten, men släpp inte kontrollen helt. Om du t.ex låter någon annan sköta din redovisning så ska du ändå ha några nyckeltal och kontrollpunkter som du följer varje månad. Hur mycket måste du omsätta varje månad? Hur många liter mjölk måste det vara i tanken varje dag för att du ska gå plus/minus noll, hur många timmar måste du som konsult lägga på kund per dag, hur mycket måste produceras i din fabrik varje dag osv.

Lyssna på andra och ta in experter som kan ge dig råd, men se till att det alltid är du som tar beslut och att du förstått vad det handlar om. Titta på andra som lyckats med det du vill göra. Bjud dom på lunch och fråga hur de gör och hur de tänker.

Till sist- var inte rädd för att misslyckas. Det är genom misslyckandena som man växer som människa och lär sig saker och blir bättre på det man gör. Tror man på något så gäller det att våga satsa!

Maria Lugn
vd Olsson & Lugn AB
maria@olssonlugn.se
0731-41 87 88