Tjänsteställe
Tjänsteställe är ett centralt begrepp i skatterätten och det är viktigt att hålla reda på var man har sitt tjänsteställe och även var personalen har sitt tjänsteställe. I denna artikel kommer vi berätta vad ett tjänsteställe är för något, varför det är viktigt att hålla reda på det och hur du ska tänka för att avgöra var ditt eller din personals tjänsteställe är någonstans.
En geografisk plats
Ett tjänsteställe är helt enkelt en geografisk plats varifrån den anställde utgår från när denne ska utföra sitt arbete. Det är viktigt att tänka på att det går bara att ha ett tjänsteställe per person.
Viktigt att ha koll på
Att hålla ordning på sitt tjänsteställe är viktigt för att kunna veta när du är på tjänsteresa och därmed ha rätt till traktamente och avdrag för ökade levnadskostnader. Tjänstestället styr också avdragsrätten för resekostnader. Är du på tjänsteresa kan du ju t.ex. som anställd få milersättning och företaget kan få avdrag för resekostnader. Reser du däremot till ditt arbete som är ditt tjänsteställe så får ju inte företaget göra avdrag för resekostnaderna och du som anställd får ju dra av kostnaden för resan i din privata deklaration. Förutsatt att vissa kriterier är uppfyllda.
Så här kommer du fram till var tjänstestället är
Då är ju den stora frågan hur du kommer fram till var ditt eller din personals tjänsteställe egentligen är. Här finns det tre olika alternativ. Det är huvudregeln, alternativregeln och undantagsregeln.
Huvudregeln innebär att tjänstestället är den platsen där den anställde utför huvuddelen av sitt arbete. Alternativregeln innebär att tjänstestället är där den anställde hämtar och lämnar arbetsmaterial eller förbereder och avslutar sina arbetsuppgifter.
Undantagsregeln innebär att tjänstestället är bostaden.
För att bestämma arbetsstället så tittar man först på om huvudregeln är tillämplig. Om det inte funkar går man vidare till alternativregeln. Om ingen av dessa stämmer överens så kan undantagsregeln bli aktuell. Det vill säga att bostaden kan vara tjänsteställe. Undantagsregeln är vanligast i bygg- och anläggningsbranschen och även i konsultbranschen.
Har du funderingar kring detta så är du varmt välkommen att kontakta oss på Olsson & Lugn så hjälper vi dig på bästa sätt!